Εντερική Διατροφή

Ο όρος εντερική διατροφή περιλαμβάνει όλες τις μορφές διατροφικής υποστήριξης που χορηγούνται από το γαστρεντερικό σωλήνα ανεξαρτήτως τρόπου και οδού και υπονοούν τη χρήση διατροφικών προϊόντων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς. Με βάση αυτό τον ορισμό η εντερική διατροφή περιλαμβάνει τόσο τα διατροφικά προϊόντα που χορηγούνται από καθετήρες όσο και τα διατροφικά συμπληρώματα που χορηγούνται από το στόμα. Τα σκευάσματα εντερικής διατροφής μπορεί να αποτελούν πλήρη σίτιση όταν καλύπτουν από μόνα τους τις διατροφικές ανάγκες του ασθενούς ή μερική σίτιση όταν χρησιμοποιούνται απλά ως συμπλήρωμα διατροφής.

Διαλύματα με Ανασοδιεγερτική δράση

Συνδυασμοί θρεπτικών ουσιών με ανοσοποιητική δράση θεωρούνται αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση ανοσοκατασταλμένων ασθενών με τραύμα, λοίμωξη και άλλες καταστάσεις. Διάφορες κλινικές μελέτες έχουν παρατηρήσει βελτίωση σε in vitro δοκιμασίες λειτουργικότητας λεμφοκυττάρων, μείωση στις μετεγχειρητικές περιπλοκές όπως λοίμωξη και πολυοργανική ανεπάρκεια και μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο. Τα ειδικά ανοσοδιεγερτικά διαλύματα εντερικής διατροφής έχουν σαν στόχο την ανοσοδιέγερση των ανοσοκατεσταλμένων βαριά πασχόντων ασθενών. Τα διαλύματα περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά σε φαρμακολογικές δόσεις: Νουκλεοτίδια, Αργινίνη, Γλουταμίνη, Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες (β-καροτένιο, C, E), ιχνοστοιχεία (Zn, Se)

Νουκλεοτίδια

Τα νουκλεοτίδια χρησιμεύουν ως δομικά συστατικά, ρυθμιστικοί παράγοντες και ενεργειακοί τροφοδότες για τη σύνθεση των νουκλεϊνικών οξέων. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας, την ανάπτυξη του εντερικού βλεννογόνου και τη βελτίωση της μορφολογίας και της λειτουργίας του εντέρου επί χρόνιων διαρροϊκών καταστάσεων

Γλουταμίνη

Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει σε ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες όπως: έκκριση ιόντων αμμωνίας και υδρογόνου στο νεφρό, ανοσοποιητική απάντηση, σύνθεση πυρίνης και πυριμιδίνης και σύνθεση γλουταθείου. Κατά τη διάρκεια των καταβολικών σταδίων, κινητοποιούνται αυξημένα ποσά από τους περιφερικούς ιστούς, όπως ο σκελετικός μυς. Χρησιμοποιείται ως ενεργειακό υπόστρωμα από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου. Συμμετέχει στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των εντεροκυττάρων. Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η γλουταμίνη στους ογκολογικούς ασθενείς είναι πολλαπλή: • Μειώνει ή/και προλαμβάνει τα φαινόμενα της στοματίτιδας, βλεννογονίτιδας που οφείλονται σε Χημειοθεραπεία και Ακτινοθεραπεία • Μειώνει ή/και προλαμβάνει τα φαινόμενα εντερίτιδας, εντεροκολίτιδας που οφείλονται σε Χημειοθεραπεία και Ακτινοθεραπεία • Μειώνει ή/και προλαμβάνει τα φαινόμενα νευροτοξικότητας, αρθραλγίας και μυαλγίας που οφείλονται στην Χημειοθεραπεία. • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος • Αυξάνει την πρωτεϊνοσύνθεσης και μειώνει τον πρωτεϊνικό καταβολισμό Το προτεινόμενο δοσολογικό σχήμα είναι 0,4gr ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως ή 30gr ημερησίως.

Aργινίνη

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει σε ποικίλες μεταβολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης νιτρικού οξέος και ουρίας, και τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων. Αυξάνει την κατακράτηση του αζώτου, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν πρόδρομες ενώσεις των προσταγλαδινών, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν αντιφλεγμονώδη, αγγειοδιασταλτική δράση και ανοσοτροποποιητική δράση μέσω της ικανότητάς τους να ρυθμίσουν τη σύνθεση διαφόρων εικοσανοειδών. Δόσεις μέχρι 3-5γρ / ημέρα σε έλαια (π.χ. έλαιο, ιχθυέλαιο) χρησιμοποιούνται σε ασθενείς εντατικής νοσηλείας ή/και με σηψαιμία.

Υδατάνθρακες

Αποτελούν την κυριότερη μορφή ενέργειας. Μπορεί να βρίσκονται υπό μορφή μονοσακχαριτών, ολιγοσακχαριτών ή πολυσακχαριτών. Όσο μικρότερο το μοριακό βάρος, τόσο μεγαλύτερη η γλυκύτητα και η οσμωτικότητα του διαλύματος. Κυριότερες πηγές υδατανθράκων είναι τα λαχανικά, το άμυλο, τα φρούτα, τα σιτηρά, τα πολυμερή της γλυκόζης, η λακτόζη και η φρουκτόζη.

Λίπη

Είναι πηγή ενέργειας, ενώ συγχρόνως εξασφαλίζουν στον οργανισμό τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Διακρίνονται σε μακράς (LCT) και μέσης αλύσου (MCT) λιπαρά οξέα. Τα MCT είναι σημαντική πηγή ενέργειας κάθε φορά που η πέψη, η απορρόφηση και η μεταφορά των λιπαρών οξέων είναι διαταραγμένη λόγω διαταραχών του μεταβολισμού.
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NORTHMEDICA

ΡΙΜΙΝΙ 17, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 14123 ΑΘΗΝΑ